Zijn er sectoren waar geen ervaren werkdruk of werkstress is? Wie het weet mag het zeggen..

Inspectie SZW houdt werkdruk in de gaten bij accountantsbureaus

Inspectie SZW houdt werkdruk in de gaten bij accountantsbureaus

Inspectie SZW gaat tot het einde van het jaar de werkdruk in de gaten houden van jonge werknemers bij een groot aantal accountantsbureaus. Volgens de inspectie lopen vooral jonge werknemers in de financiële sector een groot risico op te veel werkdruk en werkstress.

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat dit leidt tot ziekteverzuim en mogelijk langdurige uitval of arbeidsongeschiktheid, aldus de inspectie.

De balans tussen werk en privé is niet altijd in evenwicht in de branche, schrijft de inspectie. Ook is er sprake van een personeelstekort. “De oorzaken van werkdruk bij de jonge werknemers komt onder meer door de verwachtingen van zowel het bureau als de klant, de visie op de kwaliteit van de audit en het verdienmodel.”

Werkgevers zijn verplicht om ervoor te zorgen dat werknemers niet overbelast raken, maar de inspectie benadrukt dat het werkgevers ook geld kan besparen.

Vatbaar voor een te hoge werkdruk

Volgens Inspectie SZW zijn er verschillende momenten in een carrière waarop werknemers erg vatbaar zijn voor een te hoge werkdruk. Zo hebben naast jonge werknemers ook jonge ouders, mantelzorgers en 60-plussers een verhoogde kans op een te hoge werkdruk.

De inspectie focust in eerste instantie op jonge werknemers omdat die in “stijgende lijn” te kampen krijgen met psychosociale arbeidsbelasting (PSA).

Eerder deed de inspectie al controles bij gerechtsdeurwaarders, medewerkers bij gevangenissen en in de zorg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *